25 februari 2010

Mackmyra

I tisdags var jag tillsammans med Benny på Bishop, det var dags för whiskyprovning. Mackmyra var på besök och radade upp 6 olika smakprover ur sortimentet. Alla från deras fatförsäljning, inget som kommer ut i butik.

De har två olika recept i grunden, en ickerökig som kallas för Elegant och en Mackmyra Rök, kort och gott. Sen har man tre olika lagringsvarianter, bourbon, sherry och svensk ek. Mina favoriter blev Förlagrad Elegant Sherryfat vilket innabär att whiskyn först lagrats på 200-liters bourbon fat i 3 år och sedan en slutfinish från sherryfat i drygt 2 år. Här kunde jag känna en smak av lakrits, hur det nu går till men så är det. På den rökiga sidan fastnade jag för Mackmyra Rök som är lagrad på svenska ekfat. Ingen förlagring utan hela tiden i 30 liters svenska ekfat.


Det var en lärorik kväll, bland annat fick vi förklaringen till varför Mackmyras whisky är mogen redan vid 4-6 års ålder istället för 10-20 år som mycket av den skotska whiskyn är när den kan drickas. Det har med fatstorlek att göra. Mycket av Macmyras whisky lagras på 30 liters fat vilket ger en snabbare mognad eftersom anlägningsytan mot fatet är större. Logiskt.

Igår var det dags för en snöplig förlust i boråshallen. Södertälje hade mer vilja och var starkare än Borås. En så viktig match att vinna ifall vi vill till slutspel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar